fredag 3 april 2009

Grattis, Totte!

Inte är vi det enda radioprogrammet som gärna pratar om barnböcker. Senaste delen av Snittet i P1 uppmärksammar till exempel Tottes 40-årsdag (ungefär 36 minuter in i programmet).

Vad innehåller du detta program som gör det till ett program värt att skriva löpsedlar om? Jo, en nakenchock! Det är i samband med denna som det tydliggörs att "Totte och Malin är olika för när Totte blir stor, ska han bli pappa och när Malin blir stor, ska hon bli mamma."

Likväl hävdar böckernas författare Gunilla Wolde att Totte "är det lilla barnets figur. Han växer aldrig." Så fast han har funnits i fyrtio år har han inte blivit stor, och det där om att han ska (eller ens kan) bli pappa verkar inte vara sant.

Så där, ja. Nu har jag hittat en dramaturgisk lucka. Nu är jag stolt.

På onsdag är det romernas nationaldag, så vi har en fundering om zigenar-tema på måndag. Men det har inte varit så lätt att hitta temaenliga bilderböcker, så det kanske blir påsk-tema i stället... eller inget tema alls. Nå, bokförslag mottages tacksamt.

Vi hörs...
/Morbror Oa

1 kommentar:

Kjell Håftén sa...

Hoj! Jag har en serietidning med Katitzi, som är zigenare. Fast hur hårda är ni med att dra gräns mellan bilderbok och serietidning? Iofs har jag kanske klippt lite i tidningen, men det kan vara bra att veta att det finns!